keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Gluteeniyliherkkyys





Nykyään on vallalla paljon erilaisia ruokavalioita. On gluteenitonta, maidotonta, vegaania, paleota ja kaikkea niiden välitä. Onko kyse hetken muotidieeteistä vai saavatko ihmiset ihan oikeasti apuakin erilaisista ruokavalioista? Haluan nyt kirjoittaa muutaman sanan gluteenittomasta ruokavaliosta ja gluteeniyliherkkyydestä, avaan tähän myös hieman keliakia asiaa.

Gluteeni on kotimaisissa viljoissa oleva proteiini. Tarkennetaan vielä, että kotimaisiin viljoihin luetaan vehnä, ohra, ruis ja kaura. Viljojen gluteenit jaetaan vielä seuraavanlaisesti osiin:
·         Vehnän gluteeni koostuu gliadiinista ja gluteniinista
·         Rukiin gluteeni koostuu sekaliinista ja gluteniinista
·         Ohran gluteeni koostuu hordeiinista ja gluteniinista
·         Kauran gluteeni koostuu aveliinista ja gluteniinista

Kaura sisältää vain hyvin vähän gluteenia, joten se soveltuu useimmille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. 

Gluteeni antaa taikinalle sitkon ja saa leivistä kuohkeita. Gluteenia lisätään nykyään moniin elintarvikkeisiin, joten kaupassa saa olla tarkkana, jos haluaa gluteenia välttää. Mitään ravintoarvoa sen sijaan gluteenilla ei ole.


Keliakia
Gluteeniton ruokavalio on ensisijaisen tärkeä, jos sairastaa keliakiaa. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljan gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa, tästä voi aiheutua paljon erilaisia oireita vatsakivuista väsymykseen. Kun suoliston nukka vaurioituu, ravinteet eivät pääse imeytymään normaalisti ja sisäisten oireiden lisäksi voi tulla myös ulkoisia oireita, kuten niveloireita, ihottumaa ja erilaisia neurologisia oireita. 

Keliakia todetaan aina biobsialla, eli ohutsuolesta otetaan koepala tutkittavaksi. Jos epäilet keliakiaa, ei gluteenittomalle ruokavaliolle saa missään nimessä ryhtyä omatoimisesti, ennen kun kaikki tutkimukset ja koepalat on otettu, muuten tulos voi olla vääristynyt. Gluteeniton ruokavalio on ikuinen hoito keliakiassa ja suoli voi reagoida hyvinkin pienelle määrälle gluteenia. Onneksi kuitenkin suolinukka rupeaa pikkuhiljaa parantumaan, kun gluteeni jätetään pois.

Suomessa arvellaan olevan jo yli 100 000 henkilöä, jotka sairastavat keliakiaa, prosenteissa luku on noin 2 %. Mielenkiintoista on, että keliakia on lisääntynyt hurjasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Voisiko tähän osaltaan olla syynä gluteeni yliherkkyys, jota myös keliakian esiasteeksi kutsutaan?
 
Gluteeniyliherkkyys
Gluteeniyliherkkyys on vielä tänäkin päivänä yksi kiistelyn aihe virallisen lääketieteen puolella. Sitä pidetään huuhaana ja höpönhöpönä ja jopa ihan itse keksittynä. Kuitenkin hyvin moni vatsaoireista kärsivä, ei keliakiaa sairastava, on saanut suuren avun gluteenittomasta ruokavaliosta. Mistä siis on kyse?

Gluteeniyliherkkyys ei ole allergia, vaan kyseessä on immunologinen IgA-ja IgG-luokan vasta-aineiden aiheuttama reaktio. Jep, menee vähän hifistelyksi, mutta tärkeää erottaa, että kyse ei ole allergiasta. Elimistö siis reagoi viljan gluteenille ja oireet voivat olla hyvin samankaltaisia kuin keliakiassa. 

Gluteeniyliherkällä ihmisellä viljan gluteeni lisää suoliston läpäisevyyttä. Äkkisiltään tämä saattaa kuulostaa hyvälle, että tavara imeytyy paremmin. Kyse on kuitenkin siitä, kun suolen läpäisevyys lisääntyy, suolen pinta ikään kuin väljenee ja isommat, verenkiertoon kuulumattomat partikkelit pääsevät suolenseinämän läpi. Nämä verenkiertoon kuulumattomat partikkelit saavat aikaiseksi vasta-aineiden aiheuttaman reaktion, jolloin oireena voi olla mm. vatsakipua ja turvotusta. Alttius keliakialla ja siten myös gluteeniyliherkkyydelle on hyvin helppo todeta verikokein tehtävästä geenitestistä.

Gluteeniyliherkkyys on todella yleinen sairaus, jos sitä sairaudeksi voisi kutsua. Noin 33 % suomalaisista kantaa keliakialle altistavaa geenivirhettä ja he voivat siten olla perinnöllisistä syistä gluteeniyliherkkiä ja heillä havaitaan usein lievää reagointia keliakiavasta-aineissa (gliadiini- ja kudostransglutaminaasivasta-aineissa). Lääkärikeskus Lupauksen vastaava lääkäri Ville Pöntynen on käytännön työssään huomannut selvän geenivirheen, lievän keliakiavasta-ainenousun ja potilaiden oireiden välillä.  Ei siis todellakaan mikään pieni luku. Tästä voidaan päätellä että gluteeniyliherkkyys ON todellinen ja mitattavissa oleva asia, eikä mikään keksitty juttu. Ville on työssään hoitanut useita potilaita, jotka ovat tulleet vastaanotolle mitä moninaisimpien ja pitkäaikaisten oireiden kanssa. Usein monen vaivan takaa onkin löytynyt gluteeniyliherkkyys, ja oireet ovat helpottuneet kun potilas on jättänyt gluteeni tuotteet pois ruokavaliostaan.

Yksi syy siihen, miksi suomessa on niin paljon gluteenille reagoivia ihmisiä, voisi löytyä vaikkapa maanviljelystä. Suomalaista viljaa on jalostettu aika paljon ja nykyinen vehnämme eroaakin ravintosisällöltään paljon alkuvehnästä, eli speltistä. Olen kuullut, että mitä enemmän vilja sisältää gluteenia, sitä enemmän se kestää kylmiä olosuhteita, ihan loogista meidän kylmässä ja jäätävässä ilmastossamme. Usein gluteenille reagoivat sietävätkin etelän lomareissuillaan viljatuotteita paremmin kuin kotimaassa, koska gluteenipitoisuus on pienempi. Toinen syy herkistymiselle voisi löytyä elintarviketeollisuudesta, gluteenia lisätään aika moneen valmisruokaan ja eineksiin ja näin ollen herkistymme enemmän.
 
 
Jos epäilee gluteeniyliherkkyyttä ja haluaa selvittää sen testein, onnistuu tarvittavat tutkimukset lääkärin lähetteellä kaikissa Suomen laboratorioissa. Toki asiaa voi myös kokeilla olemalla gluteenittomalla ruokavaliolla.

Itse olen kärsinyt koko ikäni jos jonkinmoisista vatsavaivoista. Samoin toinen lapsistani. Kävimme Villen vastaanotolla vähän muista syistä, ruokaan liittyvistä kylläkin, ja päädyimme HLA-keli geenitesteihin, joissa siis määritettiin gluteeniyliherkkyys. No sieltähän tulikin positiiviset tulokset ja ainakin osa vastaus vaivoihimme. Testasimme myös toisen lapsemme ja positiivista näytti sekin tulos.  Nyt perheemme onkin miestä lukuun ottamatta gluteenittomalla ruokavaliolla.

Gluteeniyliherkkyydessä gluteeniton ruokavalio ei ole ehdoton, niin kuin keliakiassa. Joku voi sietää oikein hyvin pieniä määriä gluteenia, toinen taas ei ollenkaan. Itse olemme olleet ehdottomia koska minä ja toinen lapsemme reagoimme aika herkästi gluteenille. Tässäkin asiassa niin kuin kaikessa, oman elimistön kuuntelu on tärkeää. Mikä sopii muille, ei välttämättä sovi minulle ja päinvastoin.

Gluteenittomassa ruokavaliossa mielestäni on tärkeää muistaa, että gluteenittomuus sinällään ei takaa terveyttä. Gluteenittomissa tuotteissa kannattaa suosia luontaisesti gluteenittomia tuotteita kuten kauraa (jos elimistö sietää sitä), tattaria, hirssiä, kvinoaa ja riisiä. Leivonnassa voi käyttää myös esimerkiksi mantelijauhoa ja erilaisia siemeniä. Kaupan gluteenittomissa leivissä ja leivonnaisissa on usein paljon sokeria ja E-koodeja, joten jos mahdollista, kannattaa leipoa itse. Ruokavaliota ei ole vaikea noudattaa, kun ei tee siitä vaikeaa. Ravintoloissakin on nykyään hyvin saatavilla gluteenitonta ruokaa. 

 
Vielä muutama sana vehnästä ja sen sisältämästä gliadiinista. Vehnä on ehdottomasti kaikista viljoista huonoin vaihtoehto ja sitä ei ihmisen tulisi syödä ollenkaan. Vehnän gluteeni sisältää siis gliadiinia, joka aiheuttaa suolistossa tsonuliini-nimisen aineen erittymistä. Tsonuliini avaa KAIKILLA ihmisillä niitä suoliston pieniä liitoksia ja mahdollistaa suurten partikkelien pääsyn verenkiertoon. Nämä suuret, verenkiertoon kuulumattomat partikkelithan puolestaan aiheuttivat monenmoisia oireita kuten esimerkiksi väsymystä, mielialamuutoksia, voimattomuutta, tukkoisuutta, päänsärkyä, nivelkipua.. Asiasta on tehty tieteellisiä tutkimuksiakin, joten on aivan uskomatonta että meille silti syötetään ainetta, jonka tiedetään aiheuttavan hyvin paljon oireita ja sairauksia. Erään tutkimuksen tuloksista voit lukea lisää esimerkiksi täältä.

Jos et halua etkä tarvitse välttää gluteenia, niin tee ainakin yksi iso askel oman hyvinvointisi puolesta: heivaa vehnä ja sitä sisältävät tuotteet jorpakkoon. Kokeile vaikka pari viikkoa, huomaatko mitään muutosta olossasi.

Onko sinulla kokemuksia gluteenittomasta ruokavaliosta? 

-Rakkaudella Kaisa 



** Toteutettu yhteistyössä Lääkärikeskus Lupauksen kanssa



1 kommentti:

  1. Todella iso määrä tuo 33% ! Ihmiset kärsivät erilaisista vatsaoireista suurissa määrin, käsittämätöntä ettei valtio ala jo puuttumaan asiaan, kenellä on kohta varaa maksaa jatkuvasti nousevia terveydenhuollon kustannuksia? Ei Suomella ainakaan. Ruokateollisuudella on tästä iso vastuu.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3