perjantai 8. tammikuuta 2016

Miten kävi Paleo Kickstartille?

Aloitin viime vuoden lokakuussa 55 päivää kestävän Kaisa Jaakkolan Paleo Kickstartin. Aloitusohjeet voit käydä kurkkaamassa täältä.


Tarkoitus oli testailla omia hiilarirajoja, eli mikä on sopiva päivittäinen hiilihydratti määrä minulle. Kokemuksesta olen huomannut, että virallisten ravintosuositusten huiman korkea hiilihydraattimäärä (200-400g/päivä) on aivan liian suuri minulle.

No, kuinkas sitten kävikään? Reilusti yli puoli väliin asti meni hyvin, ilman mitään ongelmia. Olo oli hyvä ja energinen. Tiukan ja lähes hiilarittoman alun jälkeen pääsin lisäilemään ruokavalioon marjoja ja hedelmiä, joista saa tärkeitä suojaravintoaineita. Seuraavaksi sain lisätä bataattia. Siihen se sitten jäikin.



Alun hyvän olon jälkeen vatsani rupesi oireilemaan. Sain yllättäviä vatsakipuja ja turvotusta. Vatsani on aina ollut vähän ongelmallinen, mutta nämä oireet tulivat aika yllättäen. Ruokavaliohan oli vatsaystävällinen: ei viljaa, ei maitotuotteita. En tiedä mistä oireeni tulivat, en osannut yhdistää niitä mihinkään tiettyyn ruokaan.
Jouduin siis lopettamaan tämän kokeilun hyvin lyhyeen. Aamuinen kaurapuuro tuntui rauhoittavan herkkää vatsaani ja sitä kaipasinkin kovasti tällä ruokavaliolla. Vähän harmitti kesken jääminen, mutta elimistöään on kuunneltava.


Joulun epämääräisten syömisten jälkeen vatsa on taas rauhoittunut. Tänä vuonna aionkin nyt kuunnella kroppaani entistä enemmän, mikä on hyväksi ja mikä ei. Olen jälleen gluteenittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla ja nyt vatsani on voinut hyvin. Kunhan vaan muistan syödä erittäin säännöllisesti.



Kokemukseni paleo kickstartista ovat kuitenkin hyvät. Jos kaipaat pikastarttia hyvään oloon tai vieroitusta ei toivotuista ruuista, tämä ruokavalio on ihan testaamisen arvoinen. Tosin marjat pitäisin mukana alusta alkaen, pienillä määrillä. Tottumattomalle ruokavalio on tiukka, mutta kuten muissakin asioissa asenne ratkaisee aika paljon. Hyvä valmistelu ja henkinen oikea asennoituminen auttavat pitkälle.

Täytyy vielä sanoa, että Paleo kickstart ei ole mikään pikadieetti onneen. Ruokavalio opettaa syömään säännöllisesti ja laadukasta hyvää, oikeaa ruokaa. Tarkoituksena on myös löytää itselleen sopiva hiilihydraattimäärä, niin että energiaa riitää, mutta verensokeri ei poukkoile epämääräisesti aiheuttaen väsymystä ja erilaisia ruoka-aine riippuvuuksia.

Kohti terveyttä  ja hyvää olo siis :)





-Rakkaudella Kaisa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3